Zonbescherming

Het is zalig om van de zon te genieten, maar weet u wel wat de zon met uw huid doet en hoe u deze goed moet beschermen en verzorgen?

Misvattingen met huidkanker als gevolg

De media besteedt er steeds meer aandacht aan en dat is nodig ook want, 1 op de zeven mensen krijgt huidkanker!

Wij merken in de salon dat veel mensen zich niet goed beschermen en zien hierdoor nog te vaak een verbrande en beschadigde huid, ook bestaan er veel misvattingen over zonnebrandcrèmes. Daarom vinden wij het belangrijk uw huid hierop voor te bereiden en u te informeren over de gevaren van de zon.

zonberscherming(1)

Waartegen en hoe optimaal beschermen

Zonnebrandcrème is een effectieve manier om de huid te beschermen tegen UV A & B straling. Elke zonnebrandcrème geeft een bepaalde graad van bescherming. Dit staat altijd op de verpakking vermeldt en wordt de Sun Protection Factor (SPF) genoemd.

Een voorbeeld maakt het beste duidelijk wat de factor betekent

Iemand met huidtype 2 verbrandt in de middagzon na ongeveer 20 minuten. Wanneer een zonnebrandcrème wordt gebruikt met een SPF van 12 treedt de zonverbranding pas op na 12 x 20 minuten, dus na 4 uur. Deze persoon zal dus met deze zonnebrandcrème na 4 uur verbranden, ook al heeft hij zich goed ingesmeerd.

De beschermingsfactor van de zonnebrandcrème moet dus met zorg worden gekozen. Wanneer het gaat om optimale bescherming en verder niets, is een crème met een zeer hoge SPF de beste keus.

Is het doel echter om op een zo veilig mogelijke manier bruin te worden moet een crème met een lagere factor gekozen worden. Wanneer de blootstelling aan de zon slechts kort zal zijn kan een relatief lage SPF gekozen worden, bij langere blootstelling moet weer voor een crème met een hogere SPF gekozen worden.

Omdat de huid van kinderen extra makkelijk beschadigd kan worden door UV-straling moeten kinderen altijd optimaal beschermd worden met een hoge factor.

De onderstaande tabel geeft een indicatie welke crème tenminste voor welke huid gebruikt moet worden

Huidtype 1
(zeer licht huidtype, verbrandt snel, bruint nooit)Huidtype 2
(licht huidtype, verbrandt vrij snel, bruint langzaam)Huidtype 3
(vrij licht huidtype, verbrandt niet snel, bruint makkelijk)Huidtype 4
(iets getint huidtype, verbrandt (vrijwel) nooit, bruint snel)
factor 30
factor 15-20
factor 10-15
factor 5-10
factor 30 !

Verschil tussen UV A en UV B straling

We kunnen ultraviolet onderverdelen in A (UVA), B (UVB) en C (UVC) straling.

UV A

UV straling bestaat voor 95% uit UV A stralen. UV A straling is elk seizoen aanwezig en wordt, in tegenstelling tot UV B straling, niet tegengehouden door wolken of glas. UV A straling geeft directe maar tijdelijke pigmentatie van de huid. Het dringt dieper in de huid door dan UV B en kan daardoor schadelijk zijn. Bij overdaad veroorzaakt UV A vroegtijdige huidveroudering. Bovendien speelt UV A een belangrijke rol bij de vorming van huidkanker.

UV B

UV B prikkelt de pigmentcellen en zet deze aan tot de vorming van pigment (melanine). Bovendien is UV B het soort straling dat de huid kan verbranden. UV Bstraling komt méér voor in de lente en zomer. Het geeft indirecte pigmentatie. Hoewel de hoeveelheid UV B straling een fractie is van de hoeveelheid UVA die op aarde komt, is ze toch de grote boosdoener bij zonnebrand.

UV C

De agressieve UV C straling heeft een nóg kortere golflengte dan UV B. Gelukkig houdt de ozonlaag UV C volledig tegen en is dus voor de mens op aarde niet relevant.?Het merendeel van de anti-zonnebrandproducten beschermt tegen zowel UV A als UV B

Tips en weetjes

  • De factor vermindert snel en filtert de UV straling in de zon, werkt tegen verbranding en beschadiging maar laat de huid wel bruin worden.
  • In veel zonnebrandproducten die je in de drogist of supermarkt kunt kopen zitten vaak veel lagere concentratie werkstoffen in en doen vaak niet wat ze beloven.
  • Door de zon veroudert de huid sneller en krijg je pigmentvlekjes e.d.
  • Smeer de zonneproducten in de zon om de 1 a 2 uur opnieuw in ook bij waterbestendige producten.
  • De huid heeft na het zonnen extra hydratatie nodig zoals met crèmes en maskers.
  • Wanneer je een bruin zonder zon crème of spraytanning hebt aangebracht is de huid nog niet van zichzelf gebruind en dient deze nog steeds extra goed beschermd te worden.
  • Te veel zon en slechte bescherming voorkomt huidveroudering en huidkanker tot gevolg.
  • Voor en tijdens de zonnekuur regelmatig scrubben werkt voor een gelijkmatige mooie bruine tint en tegen vervelling vd huid.

Vraag vrijblijvend een staaltje van onze zonneproducten en folder in ons instituut voor meer info.

Geniet en zon veilig en met mate!

TIP: lees ook onze verschillende blogs hierover:

TIP: bekijk hier een aantal zeer interessante filmpjes: